Zrób coś nowego w związku — prosty przepis… kulinarny

Zrób coś nowego w związku — prosty przepis… kulinarny Image

Zrób coś nowego w związku — prosty przepis… kulinarny

Coraz bardziej zda­ję sobie sprawę z tego, że czas bezpowrot­nie przepły­wa nam przez palce. Codzi­en­nie robimy te same rzeczy. Przykład­owo praw­ie 30 lat jadam na śni­adanie chleb z dże­mem i piję kakao. Dla mnie to kwin­tes­enc­ja poranku! Jed­nak cza­sem warto wyjść poza ramy codzi­en­noś­ci. Także w małżeńst­wie. Zrób już dziś coś nowego w swoim związku!

Jak to się robi?

Przepis na nowość i świeżość w związku nie może być jeden. Dla Ciebie może to być wspólne układanie domków z kart, bie­ganie rano po parku czy oglą­danie zachodów słoń­ca we dwójkę. Dla mnie są to uroczyste kolac­je.

Niewiele do takiej „uroczys­toś­ci” trze­ba. Zwyk­le jest to trochę bardziej wymyślne menu, cza­sem ciekawy deser lub nowy smak trunku. Jed­nak jed­no jest potrzeb­ne zawsze – brak dzieci. Jeśli chce­cie się poczuć jak narzeczeni – małżeńskie dzieci muszą jed­nak spać. Najlepiej u bab­ci. Wtedy wystar­czy blask świec i…

Prosty przepis

Prosty, ale także ory­gi­nal­ny. Nie bój się mik­sować smaków i niez­nanych skład­ników. W dobie inter­ne­tu, kiedy to mamy dostęp do przepisów z każdego zakąt­ka globu, może­my wybrać to co najlep­sze. A do tego może­my posłużyć się pro­duk­ta­mi nie tylko smaczny­mi, ale i zdrowy­mi.

Przykład­owo co moż­na zro­bić z ole­ju ryd­zowego i malin? Pysznego dorsza z ryd­zowo-owocową sal­są! Olej ryd­zowy jest bogaty w ide­al­nie zbal­an­sowaną mieszankę kwasów Omega-3, -6 i -9 (2:1:2), co spraw­ia, że jest świet­nym remedi­um na ast­mę, alergię, choro­by układu krąże­nia, cukrzy­cę oraz poziom cho­les­terolu we krwi. Nie dość, że zdrowy, to jeszcze wyśmieni­cie nada­je się do potraw z ryb.

Przepis na dorsza w rydzowo-owocowej salsie

Dorsz

2 file­ty z dorsza, ze skórą
3 łyżecz­ki ole­ju ryd­zowego
sól i pieprz do smaku

Sal­sa

1/2 szk­lan­ki zielonej papry­ki
1/2 szk­lan­ki malin
1/2 szk­lan­ki brzoskwiń
3 łyżecz­ki posiekanego szczy­p­i­orku
1 mały ząbek czosnku
1 łyżecz­ka syropu klonowego lub 1 łyż­ka mio­du o wyrazistym smaku np. gryczanego
1 łyż­ka soku z cytryny
skór­ka otar­ta z cytryny
1 łyż­ka ole­ju ryd­zowego
1 łyż­ka posiekanej świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku

Dorsza lub inną mors­ka białą rybę osuszam papierowym ręcznikiem kuchen­nym. Następ­nie nacier­am ole­jem ryd­zowym każdy filet, solę i pieprzę. W takiej mary­na­cie warto odstaw­ić rybę na godz­inę do lodów­ki.

Skład­ni­ki na sal­sę pokroić w jak najm­niejsze kawał­ki, pomieszać z ole­jem, syropem klonowym/miodem i sok­iem z cytryny i też odstaw­ić do lodów­ki.

Po godzinie rybę może­my upiec w piekarniku (w folii lub naczyniu żarood­pornym pieczemy ok. 30 min w tem­per­aturze 180 stop­ni Cel­sjusza), usmażyć na ole­ju na patel­ni (wcześniej najlepiej panierować w mące) lub usmażyć na patel­ni gril­lowej z obu stron.

Podawać pokryte sal­są owocową. Ja jadłam do tego szpinak z prażonym słonecznikiem, ale z powodze­niem moż­na dodać np. gotowaną fasolkę. Wspaniale kom­ponu­je się z kaszą kuskus.

I żyli dłu­go i szczęśli­wie…

Dłu­go – bo jedli zdrowo. Szczęśli­wie – bo nie zabiła ich monot­o­nia.

Autor | Monika Kilijańska Komentarze | 9 Data | 2 września 2016

kategorie i tagi

W kategorii: Całkiem kulinarnie

Otagowano: ,

  • Żane­ta

    jadłabym! 😀 wyglą­da smakowicie 🙂

  • Mam ten olej w domu 🙂 Nie miałąm pomys­lu jak go wyko­rzys­tać 🙂

  • ole­ju nie znam ale chęt­nie wypróbu­ję 🙂 a ryb­ka wyglą­da smakowicie 🙂

  • Och, czekam na ten moment, gdy bede mogla zdac dzieci na cala noc 😉
    Poki co latwiej bedzie zaprosic bab­cie do nas, a samemu w tym cza­sie wyjsc do restau­racji.

  • Wyglą­da bard­zo smacznie, szko­da, że moi domown­i­cy nie przepada­ją za rybą 🙁

  • Z pewnoś­cią wyko­rzys­tam przepis 🙂 Wyglą­da pysznie! 🙂

  • ACupOf­Cof­fee­Solve­sEv­ery­thing

    A zro­bię, ot co!

  • Pyszny sposób na uroz­maice­nie w związku 🙂 Uwiel­bi­am dorsze 🙂