Site icon Konfabula

Domowe Pumpkin Spice Latte

Jesień to czas dyni i dyniowej kawy z korzennymi przyprawami, czyli Pumpkin Spice Latte. Co jednak jeśli nie mamy żadnej porządnej kawiarni pod domem czy blokiem? Warto wtedy zrobić ją sobie w domowym zaciszu. Nie jest to wcale takie trudne!

Jesień – czas gorących napojów

Uwielbiam robić przytulne, gorące napoje jesienią i zimą. I choć często kawę pijam zimną, nie dlatego, że nie zdążę, ale dlatego, że lubię, to jednak chłodne dni sprzyjają właśnie ogrzewaniu się przy najprzyjemniejszym z zapachów, zapachu kawy.

Składniki domowego latte z dynią i przyprawami

Potrzebujesz tylko kilku składników, aby zrobić to super kremowe, aromatyczne latte z dynią i przyprawami, czyli Pumpkin Spice Latte. Jest naturalnie słodzone i nie zawiera syropu dyniowego. Zamiast niego mamy prawdziwy mus z dyni! Łatwo ją zrobić w domu ze składników, które możesz kontrolować, z tym samym niesamowitym jesiennym smakiem i połową kalorii, tłuszczu i cukru w ​​porównaniu z komercyjnie produkowanymi latte dyniowymi.

Oto, czego będziesz potrzebować, aby zrobić Pumpkin Spice Latte w domu:

Jak zrobić puree z dyni

Przygotuj dynię, najlepiej Hokkaido, najpierw usuwając łodygę. Następnie przekrój dynię na pół i wydrąż pestki i miąższ dużą łyżką. Posyp miąższ solą. Połóż połówki miąższem do dołu na przygotowanej blasze do pieczenia. Piecz, aż nóż lub widelec będzie się bez problemu przebijał przez skórkę i miąższ. Po ostygnięciu wyjmij miąższ łyżką, a skórkę możesz wyrzucić, choć nie musisz. Teraz umieść miąższ w robocie kuchennym lub blenderze. Zmiksuj na gładki mus. Domowe puree z dyni gotowe do przepisu! Nie martw się, jeśli zostanie go zbyt wiele – porcje łatwo zamrozisz.

Najlepsze Pumpkin Spice Latte w 7 prostych krokach

Tak, to proste, domowe latte z dynią i przyprawami korzennymi powstaje w zaledwie 10 minut i 4 prostych krokach:

  1. Przygotuj puree z dyni. Do tego przepisu będziesz potrzebować kilku łyżek puree z dyni.
  2. Przygotuj espresso lub kawę i wlej je do dużego kubka lub szklanego słoika.
  3. Podgrzej mleko. Uważaj, aby go nie zagotować.
  4. Wymieszaj składniki: puree z dyni, syrop klonowy, przyprawy i wanilię, aż składniki dobrze się połączą.
  5. Spień mleko. Użyj spieniacza do mleka, ewentualnie miksera, aby spienić mleko przez około 30 sekund lub do uzyskania piany, a następnie wlej do kubka na mieszankę espresso z dynią. Odłóż dodatkową pianę i nałóż ją łyżką na wierzch.
  6. Pokryj i posyp. Możesz ozdobić bitą śmietaną, jeśli chcesz trochę poszaleć. Posyp odrobiną dodatkowej przyprawy do dyni lub cynamonu.
  7. Delektuj się! Polecam tu standardowy jesieniarski zestaw, czyli wygodne miękkie skarpety, milusi kocyk i książka. Opcjonalnie kot na kolanach.
Exit mobile version