Jesień to czas dyni i dyniowej kawy z korzennymi przyprawami, czyli Pumpkin Spice Latte. Co jednak jeśli nie mamy żadnej porządnej kawiarni pod domem czy blokiem? Warto wtedy zrobić ją sobie w domowym zaciszu. Nie jest to wcale takie trudne!
Jesień – czas gorących napojów
Uwielbiam robić przytulne, gorące napoje jesienią i zimą. I choć często kawę pijam zimną, nie dlatego, że nie zdążę, ale dlatego, że lubię, to jednak chłodne dni sprzyjają właśnie ogrzewaniu się przy najprzyjemniejszym z zapachów, zapachu kawy.
Składniki domowego latte z dynią i przyprawami
Potrzebujesz tylko kilku składników, aby zrobić to super kremowe, aromatyczne latte z dynią i przyprawami, czyli Pumpkin Spice Latte. Jest naturalnie słodzone i nie zawiera syropu dyniowego. Zamiast niego mamy prawdziwy mus z dyni! Łatwo ją zrobić w domu ze składników, które możesz kontrolować, z tym samym niesamowitym jesiennym smakiem i połową kalorii, tłuszczu i cukru w porównaniu z komercyjnie produkowanymi latte dyniowymi.
Oto, czego będziesz potrzebować, aby zrobić Pumpkin Spice Latte w domu:
- Espresso lub jeśli jak ja wolisz mniej goryczki pół szklanki parzonej kawy. Ważny jest też smak kawy – ja preferuję ten bardziej czekoladowy, orzechowy, który występuje w kawach Amerykańskich i azjatyckich. O smakach kawy związanych z ich pochodzeniem przeczytasz na Coffeedesk.pl
- Mleko: możesz użyć dowolnego mleka, najlepiej takiego, które dobrze się pieni, dla baristów. Nietolerującym nabiału polecam napój owsiany lub migdałowy.
- Dynia: używam domowego puree z dyni (przepis poniżej), ale sprawdzi się także puree z puszki czy słoika (w tym gotowe deserki dla niemowląt!)
- Słodzik: używamy 1-2 łyżek czystego syropu klonowego, aby naturalnie osłodzić latte z dynią i przyprawami. Trochę ekstraktu waniliowego lub ewentualnie cukru wanilinowego, aby wydobyć słodki smak. Jeśli wolisz inne słodziwo polecam miód gryczany lub brązowy cukier.
- Przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/8 łyżeczki imbiru, 1/8 łyżeczki zmielonych goździków.
- Opcjonalnie: możesz dodać odrobinę bitej śmietany na wierzch, aby uzyskać idealny deser!
Jak zrobić puree z dyni
Przygotuj dynię, najlepiej Hokkaido, najpierw usuwając łodygę. Następnie przekrój dynię na pół i wydrąż pestki i miąższ dużą łyżką. Posyp miąższ solą. Połóż połówki miąższem do dołu na przygotowanej blasze do pieczenia. Piecz, aż nóż lub widelec będzie się bez problemu przebijał przez skórkę i miąższ. Po ostygnięciu wyjmij miąższ łyżką, a skórkę możesz wyrzucić, choć nie musisz. Teraz umieść miąższ w robocie kuchennym lub blenderze. Zmiksuj na gładki mus. Domowe puree z dyni gotowe do przepisu! Nie martw się, jeśli zostanie go zbyt wiele – porcje łatwo zamrozisz.
Najlepsze Pumpkin Spice Latte w 7 prostych krokach
Tak, to proste, domowe latte z dynią i przyprawami korzennymi powstaje w zaledwie 10 minut i 4 prostych krokach:
- Przygotuj puree z dyni. Do tego przepisu będziesz potrzebować kilku łyżek puree z dyni.
- Przygotuj espresso lub kawę i wlej je do dużego kubka lub szklanego słoika.
- Podgrzej mleko. Uważaj, aby go nie zagotować.
- Wymieszaj składniki: puree z dyni, syrop klonowy, przyprawy i wanilię, aż składniki dobrze się połączą.
- Spień mleko. Użyj spieniacza do mleka, ewentualnie miksera, aby spienić mleko przez około 30 sekund lub do uzyskania piany, a następnie wlej do kubka na mieszankę espresso z dynią. Odłóż dodatkową pianę i nałóż ją łyżką na wierzch.
- Pokryj i posyp. Możesz ozdobić bitą śmietaną, jeśli chcesz trochę poszaleć. Posyp odrobiną dodatkowej przyprawy do dyni lub cynamonu.
- Delektuj się! Polecam tu standardowy jesieniarski zestaw, czyli wygodne miękkie skarpety, milusi kocyk i książka. Opcjonalnie kot na kolanach.