Site icon Konfabula

Koktajle z żelazem – dla każdego anemika jak ja

Powiedzmy że jesteśmy jak samochód. Myjemy się w miarę regularnie – niby codziennie, ale wchodząc do nagrzanego autobusu od razu widać, że nie każdy tej zasady się trzyma. Smarujemy karoserię, znaczy się skórę, by wpływy atmosferyczne i grawitacja jej nie uszkodziła. Czy jednak choć raz do roku robimy sobie porządny przegląd? Ja wyszłam z założenia, że warto i jestem już po wizycie kontrolnej u dentysty i ginekologa (dlaczego warto chodzić choć raz w roku tłumaczyłam już w tym wpisie), teraz trzymam w ręku wyniki morfologii i żelaza i… i nie jest dobrze. Mam delikatną anemię. Lekarz postawił mi ultimatum: albo wzbogacenie diety w ten pierwiastek, albo leki, jednak te drugie nie są wcale lepiej przyswajalne ani obojętne dla zdrowia. Ot, choćby warto pamiętać o tym, że mogą wywoływać rewolucje układu pokarmowego w każdej chyba postaci. Jedynym wyjściem jest więc rewizja diety. Jako że jest lato nie ma nic lepszego niż zimne witaminowe koktajl z żelazem!

Co może spowodować niedobór żelaza?

Zacznijmy jednak co może powodować anemię. Nie tylko uboga dieta jest tu [przyczyną, ale nierównowaga pomiędzy jego podażą a popytem w ciągu życia, szczególnie kobiet. Przykładowo w niektórych sytuacjach jak szybki wzrost, ciąża, karmienie, leczenie erytropoetyną i witaminą B12 potrzebujemy więcej żelaza. Także utrata krwi, w tym miesiączka czy groźne krwawienia z przewodu pokarmowego, jest powodem zwiększonej utraty żelaza, a nawet celiakia wynikająca z nietolerancji glutenu, zakażenie Helicobacter pylori, dieta wegetariańska, czy wreszcie wrodzona niedokrwistość może spowodować anemię.

Żelazo jest składnikiem hemu, który w organizmie człowieka tworzy hemoglobinę, czyli czerwony barwnik krwi. Hemoglobina pełni kluczową funkcję w dotlenianiu organizmu, transporcie i magazynowaniu tlenu. Jest też składnikiem wielu enzymów. Jeżeli w diecie występuje niedobór żelaza, automatycznie spada poziom hemu, a co za tym idzie – poziom hemoglobiny. Skutkiem anemii może być niedotlenienie organizmu.

Zalecana dobowa dawka żelaza

Żelazo jest w niskim stopniu przyswajalne z pożywienia, dlatego należy dbać o obecność w diecie produktów bogatych w żelazo – najlepiej i roślinnych i zwierzęcych. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek* to:

*„Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja” przygotowane przez Instytut Żywności i Żywienia, 2012 r.

Źródła żelaza

Żelazo hemowe znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego i jest łatwiej przyswajalne niż żelazo niehemowe znajdujące się w produktach roślinnych. Żelazo hemowe wchłania się w około 20%, podczas gdy żelazo z produktów roślinnych ma wchłanialność na poziomie jedynie 5%. Na szczęście dodanie produktów z witaminą C zwiększa wchłanialność żelaza nawet sześciokrotnie.

Ile żelaza znajdziesz w produktach?

Zboża, warzywa strączkowe, nasiona oraz orzechy zawierają sporo kwasu fitowego, który obniża wchłanianie niektórych składników mineralnych, w tym żelaza. Jego działanie możemy zneutralizować poprzez namaczanie czy gotowanie tych produktów.

Jednak lepiej z żelazem nie przesadzać. Duże ilości żelaza w organizmie uszkadzają nie tylko komórki układu trawienia, ale też wątroby, serca, mózgu i innych najbardziej aktywnych metabolicznie narządów. Rośnie ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy, marskości wątroby, nowotworów i niewydolności serca.

Pięć koktajli z żelazem i witaminą C

Przepisy na koktajle z żelazem są dość łatwe, bo wszystkie składniki wystarczy zmiksować. Smacznego!

Niehemowy koktajl bananowy

Potrzebujesz:

Żelazny koktajl jabłkowy

Potrzebujesz:

Szpinakowe żelazo w płynie

Potrzebujesz:

Żelazne orzechy

Potrzebujesz:

Pokrzywowy koktajl anemika

Potrzebujesz:

Można też pić herbatę z pokrzywy z cytryną. Wtedy potrzebujesz zaparzyć w 1 l wody 5 łyżek ususzonych liści pokrzywy (50 g), a po ostygnięciu naparu dodajesz sok z jednej cytryny lub pomarańczy.

Do każdego z tych koktajli można dodać superfoods, czyli super bogate w witaminy dodatki takie jak spirulina, chlorella, młody jęczmień, nasiona chia, ale także siemię lniane, pestki dyni, sezam, jagody goji, orzechy czy kakao.

No jak to, nie na pijesz się ze mną?

Exit mobile version