Globalna wioska sprawia, że całorocznie możemy delektować się szczawiem, malinami, dynią czy śledziem, jednak na właściwie na każdy owoc, warzywo czy nawet mięso jest sezon, kiedy są one najlepsze, najbardziej soczyste, chrupiące czy też odpowiednio dojrzałe. To wtedy śliwki będą rozpływały się w ustach, rzodkiewka najbardziej zaszczypie w język, a grzybów będziesz szukał na ryneczku, a nie w mrożonkach. Warto dostosować rytm przyrody naszego miejsca zamieszkania i gotować według niej. Podpowiadam ja z pomocą kucharza Marcina Molika i dietetyczki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr, autorów książki „Jak smakuje rok”, jak może smakować kuchnia zgodna z porami roku.
Wiosna
Po miesiącach sycących, ciepłych zimowych posiłków zaczynamy rozglądać się za witaminami. Brakuje nam witaminy C, brakuje słońca, chcemy się obudzić do życia jak wiosna budzi się na grządkach (czy ja rymuję?). Wiosna to czas nowalijek i dlatego warto rozglądać się za takimi darami natury jak: rzodkiewka, kalarepa, rabarbar, jarmuż, szczaw, truskawki i poziomki, szparagi. To też sezon grillowania! Ja polecam koktajle, bo to dobry pomysł, by nawet niejadki spróbowały czegoś zdrowego.
Przepis na koktajl z jarmużu, szpinaku i rabarbaru z mlekiem sojowym i miodem
Porcja na dwie osoby zawiera:
- garść jarmużu,
- 2 garście szpinaku,
- łodygę rabarbaru,
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 2 łyżki miodu (ja lubię gryczany),
- sok z jednej cytryny.
Wystarczy wszystko zblendować i gotowe!
Lato
Lato to wreszcie upragnione słońce i długie wieczory. To także czas orzeźwiających w upały chłodników i lekkich potraw. Czas cukinii, bobu, pomidora, jagód i malin. Wreszcie to czas grzybów! Ja, jako że urzeka mnie japońska kuchnia, polecam ramen z podgrzybkami.
Przepis na ramen z podgrzybkami, dynią i polędwicą wieprzową
Porcja na dwie osoby zawiera:
- opakowanie makaronu ramen,
- 15 podgrzybków,
- 300 g polędwicy wieprzowej,
- główkę czosnku,
- kilka gałązek rozmarynu, tymianku, świeżego majeranku,
- kilogram szpondra wołowego,
- kilogram skrzydełek kurczaka,
- 2 kości wołowe,
- sos sojowy,
- 2 jajka,
- 1/3 pęczka szczypioru,
- marchew,
- pietruszkę,
- seler,
- cebulę,
- garść kiełków fasoli,
- 2 papryki lub 1 papryczka chili,
- 4 źdźbła trawy cytrynowej,
- sól.
Choć w oryginalnym przepisie Marcina Molika z książki „Jak
smakuje rok” zamiast polędwicy wieprzowej występuje boczek z
dzika, zastąpiłam go mniej tłustą sztuką mięsa. Najpierw więc
ono. W kilku miejscach nakłuwamy mięso i wkładamy w nie ząbki
boczku. Nacieramy solą, obsmażamy na złocisto. Wkładamy do garnka
z rozmarynem i tymiankiem. Gotujemy aż do miękkości.
Wywar
robimy prawie jak rosół: szponder, kurczaka i kości zalewamy wodą,
zagotowujemy, wylewamy, zalewamy zimną i jeszcze oraz gotujemy
dodając soli. Po pół godzinie dodajemy pokrojone w słupki
warzywa. Gotowy po 2-3h bulion przecedzamy, wyciągamy mięso i
dodajemy trawę cytrynową, z którą jeszcze chwilę gotujemy.
Warzywa jeszcze się przydadzą. Gotujemy na twardo jajka i obieramy,
dzielimy je na połówki W rondelku podsmażamy podgrzybki, po czym
zalewamy bulionem i gotujemy chwilkę. W misce okładamy ugotowany
makaron, pokrojoną polędwicę w plastry, warzywa, jajka, posypujemy
posiekanym chili/papryką, szczypiorem doprawiamy sosem sojowym i
majerankiem. Zalewamy gorącym bulionem z grzybami. Itadakimasu!
Poznaj tą i inne książki kulinarne, dostępne w księgarni internetowej Selkar!
Jesień
W tej porze roku wygrywa kolor pomarańczowy, czyli jeśli warzywa, to musi być dynia. A jeśli owoce? Wtedy gruszki,jabłka i śliwki. Nadal trwa sezon grzybowy, ale rozpoczyna się ten na kiszonki. Tyle, że nie tylko te z kapusty. Ja polecam kiszona rzodkiewkę np. do ryby. A jak ryba, to może sum z grzybami duszonymi i ziołowymi plackami ziemniaczanymi?
Przepis na suma z duszonymi grzybami i ziołowymi plackami ziemniaczanymi
Porcja na dwie osoby zawiera:
- pół kilograma ulubionych grzybów,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 5 ząbków czosnku,
- kilka gałązek tymianku,
- 2 filety z suma,
- placki ziemniaczane (4 średniej wielkości ziemniaki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, kilka gałązek majeranku, kilka wąsów szczypiorku, jajko, sól, pieprz, olej do smażenia).
Oczyszczone grzyby zasmażamy na rozgrzanym tłuszczu (ja lubię na maśle klarowanym) przez 4 minuty. Zdejmujemy grzyby. Na tej samej patelni smażymy czosnek z tymiankiem, solimy, dorzucamy suma i zalewamy kwaśną śmietaną. Dusimy przez 8 minut. Na koniec dodajemy grzyby.
Zima
Zimą niby nic nie ma, ale jednak jest: są warzywa korzeniowe, które bez trudu zachowują swoje wartości w odpowiednich warunkach przechowywania. To więc miesiące marchewki i pietruszki. Ale także ryb (karpia i śledzia), wołowiny, sera czy żurawiny. Jedliście może marchewkowy hummus?
Przepis na hummus z marchewki
Przepis na kilka pajdek chleba:
- kilogram ugotowanej lub upieczonej marchewki,
- łyżeczka kuminu,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- 3 szczypty kardamonu,
- szklanka oliwy,
- 2 gałązki tymianku,
- posiekana kolendra,
- cebula,
- papryczka chili.
Wystudzoną miękka ugotowaną/upieczoną marchewkę miksujemy z ziołami (poza kolendrą), czosnkiem i papryczką, wolno dolewając oliwy. Na koniec dolewamy sok z cytryny i jeśli masa jest gęsta trochę przegotowanej chłodnej wody. Ja lubię z pieczywem, posypane kolendrą, szczypiorkiem lub piórkami cebuli. Można podawać jako dodatek do mięsa np. smażonej wołowiny (jak w oryginalnym przepisie z książki „Jak smakuje rok”).
Wpis zawiera link reklamowy.
A Wy jakie produkty lubicie w kuchni w każdej z pór roku?