Często tak mam, że najdłużej stoję w sklepie wielkopowierzchniowym nie do kasy, a w dziale „warzywa i owoce” stoję najdłużej. Tu nie tylko czytam etykiety produktowe, sprawdzam skąd pochodzą owoce i warzywa, jakie są cechy odmian, ale także obwąchuję melony, naciskam mandarynki, opukuję arbuzy i głaszczę awokado. Wszystko po to, by kupić jak najbardziej wartościowe produkty. A Wy wiecie na co zwracać uwagę kupując owoce i warzywa?
Jak wybrać ananasa
Niezły ambaras z tym ananasem, by nie wybrać niedojrzałego lub przejrzałego. Ananas niedojrzały z powodzeniem może dojrzeć na kuchennym parapecie. Zwykle ma duży zielony pióropusz, a mały owoc. Do tego zarówno liście jak i owoc jest twardy i prawie nie ma zapachu. Jeśli zielony pióropusz jest wielkości owocu, a liście zaledwie przesuszony na końcach powinno to oznaczać, że masz w rękach dojrzały owoc. Taki ananas delikatnie pachnie ananasem, a pociągając za listek blisko nasady można go z łatwością wyrwać. Za to owoce pachnące kwaskowato lub alkoholem, z uschniętymi bądź brązowymi liśćmi, lepiące się od soku i miękkie nie nadają się do niczego i nie warto ich kupować.
Jak wybrać arbuza
Arbuz jest bardzo soczysty, ale to owoc, który dojrzewa leżąc na ziemi. Dlatego z jednej strony zwykle ma plamę o jaśniejszym niż reszta skórki kolorze. Dojrzałego arbuza poznamy właśnie po jak najbardziej żółtej plamie. Inną oznaką słodyczy arbuza są brązowo-siwe plamki przypominające pajęczynę., Im ich więcej tym lepiej. Także stan ogonka wiele powie o słodkości miąższu – suchy ogonek jest oznaką dojrzałego owocu, zielony – zerwanego zbyt wcześnie. No i najważniejsze: w przypadku arbuza rozmiar ma znaczenie – im większy tym większa możliwość, że jest dojrzały. Taki arbuz po zapukaniu powinien dudnić niczym bęben. A wiadomo – im większy bęben tym bardziej dudni.
Jak wybrać awokado
Dojrzałego awokado nie jest wcale tak łatwo na polskich straganach i półkach sklepowych znaleźć. Nie wiadomo dlaczego większość sprzedawanych owoców jest twarda i wymaga jeszcze leżakowania. Dojrzałe awokado nie jest miękkie niczym masło, ale naddaje się pod wpływem mocniejszego dotyku. Skórkę ma ciemnozieloną, prawie brązową. Ogonek, który w dojrzałym owocu łatwo usunąć, przykrywa zieloną część awokado. Jeśli w tym miejscu znajdziemy kolor żółty – owoc jest niedojrzały, jeśli brązowy – przejrzały. Jeśli kupicie niedojrzały owoc zwykle wystarczy przechować w zacienionym miejscu owoc, najlepiej w towarzystwie bananów i jabłek, i odczekać 2-3 dni.
Jak wybrać granat
Hiszpania jest największym producentem granatów w Europie i to stąd najczęściej pochodzą polskie dostawy tego owocu. Granat ma twardą ciemnoczerwoną skórę. W środku znajduje się osnówka i nasiona pokryte soczystym miąższem. Poza skórką cały owoc jest jadalny. Całość oprócz skórki jest jadalna. Jak wybrać dojrzały owoc? Jeśli delikatnie naciśniemy skórkę powinien wydobyć się dźwięk przypominający pękające wewnątrz ziarenko. Jeśli go nie usłyszymy, a do tego osób nie jest ciężki i mocno czerwony, to najpewniej mamy w rekach niedojrzały granat.
Jak wybrać mandarynki i pomarańcze
Trafiające na nasze, polskie stoły mandarynki i pomarańcze najczęściej pochodzą z Hiszpanii, Włoch i Grecji oraz RPA. Ich transport trwa od kilku dni do kilku tygodni i przechowywane są w chłodniach. Jednak nawet takie środki ostrożności mogą sprawić, że owoce nie będą dobre w smaku. Wiele o nim może zdradzić skórka. Jeśli jest miękka i przyjemna w dotyku to warto kupić taki owoc; twardawa, pomarszczona, w kolorze jasnej pomarańczy oznacza owoc gorszej jakości. W przypadku mandarynek dodatkowo skórką powinna odstawać od miąższu, ale już pomarańcze wymagają przylegającej do niego skórki. Kupując cytrusy zawsze wącham owoce. Intensywny, słodkawy zapach świadczy o tym, że środek będzie równie smaczny. Za to wszelkich brązowych plamek na nich nie trzeba się bać: zwykle są cechami danej odmiany lub oznaczają mniejsze opryski, a więc lepszą ekologicznie jakość owocu.
Jak wybrać mango
Ideałem byłoby miękkie mango prosto z drzewa, jeszcze pachnące słońcem, ale w naszej strefie klimatycznej możemy liczyć tylko na importowane owoce. Wybierając mango W naszej strefie klimatycznej nie możemy niestety cieszyć się owocami mango prosto z drzewa. Wybierając mango warto dobrze mu się przyjrzeć. Świeże, dojrzałe mango powinno być miękkie, mieć jędrną skórkę i wyczuwalną pod naciskiem palca konsystencję. Dobrze, gdy przy końcu szypułki posiada wyczuwalny, przyjemny zapach. Twarde sztuki są niedojrzałe, a bardzo miękkie i aż z wyciekającym sokiem przejrzałe.
Fot. 1 Madhan Karthikeyan, fot 2 akiko yanagawa, fot. 3 Phera Laster, CC BY 2.0
W tekście znajduje się link reklamowy.