Site icon Konfabula

Trzy pomysły na drugie śniadanie, a nawet trzecie

Pogoda ostatnio nie rozpieszcza i pierwsze, na co mają ochotę moje dzieci, jak wracają ze szkoły to szybkie małe co nieco. Jako że obiad u nas jest raczej obiadokolacją, mam zawsze w zanadrzu trzy szybkie pomysły na trzecie śniadanie:

Naleśniki z bananami i solonym karmelem

Składniki na ciasto naleśnikowe:

Składniki na sos karmelowy:

Przygotowanie

Pancakes z owocami

Składniki

Przygotowanie

Racuszki z jabłkami

Składniki

Przygotowanie

  1. Mleko wlej do wysokiej miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp mąkę.
  2. Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i chwilę miksuj.
  3. Smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej i lekko przetartej olejem patelni..
  4. Pokrój dojrzałe banany na plasterki i nakładaj na naleśnik kiedy przewrócisz każdy na drugą stronę. Nakładaj tylko na połowę naleśnika. Po skończonym smażeniu naleśnika zamknij banany połową naleśnika.
  5. Przygotuj słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię i podgrzewaj nie mieszając aż nabierze bursztynowego koloru. Dodaj masło, mieszaj łyżką aż się roztopi i połączy z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj około pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
  6. Na połowie naleśnika ułóż plasterki banana. Złóż naleśnik na pół i nie żałując sobie polej solonym karmelem.

Lubicie takie trzecie śniadania? A może podpowiecie co jeszcze można przygotować na ciepło?

Exit mobile version