![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2022/02/bakalie.jpg)
Bakalie w diecie dziecka
Bakalie i orzechy to ważny element diety dziecka, o ile oczywiście nie jest na nie uczulone. Chociaż są wysoko kaloryczne, to jednak zawierają wiele cennych składników odżywczych potrzebnych w diecie. Jakie bakalie i orzechy są dobre dla dzieci, od kiedy podawać je dziecku i dlaczego warto to robić?
Dlaczego suszone owoce są takie dobre?
Jeśli chodzi o walory smakowe to wszystko dlatego, że suszone owoce są słodkie, zawierają bowiem sporo naturalnego cukru.
Jeśli zaś chodzi o korzyści, jakie przynoszą, to jest ich naprawdę sporo. W wysokiej temperaturze, w której są suszone, owoce tracą blisko 80% zawartej w nich wody. Dzięki temu są trwałe, można je długo przechowywać, bo nie rozwijają się w nich żadne grzyby czy bakterie. Do tego to prawdziwe bomby witaminowe( witamina A, E,C, witaminy z grupy B), bo mimo iż zawierają jednak mniej witamin i mikroelementów czy błonnika niż surowe, to jednak można zjeść ich zwyczajnie więcej. Tylko trzeba uważać, bo są tuczące (podobnie jak orzechy, choć te ze względu na tłuszcz). W porcji (100 g) owoców znajduje się odpowiednio: śliwki 266 kcal, mango 296 kcal, ananas 312 kcal , morele 285 kcal, daktyle 294 kcal, figi 257 kcal, rodzynki 328 kcal, żurawina 339 kcal, morwa biała 340 kcal, gruszki 309 kcal, jabłka 262 kcal, jagody goji 367 kcal.
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2022/02/bakalie-rodzynki.jpg)
Jaki jest odpowiedni wiek do podania bakalii?
Bakalie w diecie dziecka pojawiają się dość szybko. Można podawać małym dzieciom, które mają już rozszerzaną dietę, nawet 7-8-miesiecznym. Są jednak pewne warunki. Po pierwsze musimy mieć pewność, że nie uczulą dziecka. Dlatego warto zacząć dosłownie od jednej sztuki, zwłaszcza orzechów i obserwować malca. Kolejną próbę warto zrobić nie od razu drugiego dnia, ale kilka dni poczekać. Najbardziej uczulają orzeszki arachidowe i włoskie, ale u nas uczulenie wywołał także kokos.
Po drugie forma podania bakalii musi być dostosowana do dziecka. Młodszym warto mielić orzechy, a np. rodzynki podawać dopiero, gdy dziecko potrafi już gryźć. Wszystko z racji częstych zakrztuszeń małymi rozmiarowo bakaliami.
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2022/02/bakalie-zurawina.jpg)
Bakalie – przekąska podczas zabawy czy e-lekcji
Rodzynki, żurawina czy suszona śliwka to u nas właściwie stały bywalec szafki ze słodkościami, z której dzieci mogą korzystać do woli. Dbam, by nie było w niej za dużo przetworzonych słodkich batoników, a królowały np. chrupki chleb light, orzechy czy suszone owoce. Od czasu do czasu oczywiście trafi się jakieś ciastko czy paluszki, ale sporadycznie. Jednak to ekologiczne owoce suszone to zdrowa i w pełni wartościowa przekąska. Warto nimi zastąpić wysokokaloryczne słodycze, chipsy, słone orzeszki, krakersy i inne przekąski, po które wielu spośród nas sięga podczas seansów filmowych czy napadów głodu. A to pierwszy krok do przyzwyczajenia i w efekcie problemów z otyłością.
Warto przy tym wybierać te bakalie, które nie są z dodatkiem dwutlenku siarki (siarczany), czyli konserwantem E 220. Wprawdzie sprawia on, że owoce mają ładniejszy kolor i są jeszcze bardziej odporne na namnażanie się grzybów czy bakterii, ale spożyty u osób z wrażliwszym żołądkiem, czyli zwłaszcza dzieci, może spowodować nudności, wymioty, bóle głowy, a nawet nasilenie objawów astmy.
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2022/02/bakalie-morwa-biala.jpg)
Bakalie do szkoły
Oczywiście w kanapniku dziecka mogą znaleźć się luzem czy w woreczku rodzynki czy suszone morele, jednak ja skłaniam się raczej ku bardziej „batonikowej” konsystencji. Sprawia to nie tylko kwestia Przechowywania czy rozsypania się pakunku w torbie, ale także przyzwyczajanie, że przekąski jak batonik czy ciastko mogą być naprawdę zdrowe i przy tym dobre w smaku. Ciekawe przekąski i nie tylko można znaleźć w dziale zdrowa żywność sklepu internetowego Bee.pl. Ja wybrałam z Dobrej Kalorii Powersnack Ananas&Orzechy oraz Kulki quinoa kokos & malina. Kini szczególnie zasmakowały kokosowo-malinowe kulki.
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2022/02/bakalie-dobra-kaloria.jpg)
Co można zrobić samodzielnie?
Suszone jabłka, gruszki, banany, morele lub mango można zrobić także samodzielnie. Do suszenia jabłek możemy wykorzystać suszarki elektryczne, piekarniki, promienie słoneczne, ciepło kaloryfera, a także zwykłą nitkę. Każdy z owoców, po uprzednim umyciu i ściągnieciu skórki wystarczy pokroić na mniejsze kawałki lub poszatkować na grubej szatkownicy (dwukrotnie grubiej niż do domowych chipsów ziemniaczanych).
- Suszenie jabłek w piekarniku: suszymy w piekarniku przez minimum 3 h, w temperaturze od 50 do 70°C lub godzinę z otwartymi drzwiczkami i temperaturą 100-150°C. Uwaga, łatwo można je spalić!
- Suszenie jabłek w suszarce: zwykle suszarki suszą w temperaturze 35-70°C i trwa to około 5 h.
- Suszenie jabłek na kaloryferze: przygotowane pokrojone kawałki wystarczy rozłożyć równomiernie na blachach do pieczenia lub folii aluminiowej, a je ułożyć na kaloryferze w sezonie grzewczym.
- Suszenie jabłek na nitce nad piecem: przygotowane plasterki wystarczy zawiesić nawleczone na nitce nad piecem jeśli takowy jest w domu.
- Suszenie jabłek na wolnym powietrzu, suszenie na słońcu: poza sezonem grzewczym, najczęściej latem, warto zastosować suszenie na słońcu; wystarczy nawlec plasterki owoców na nitkę, rozwiesić je w przewiewnym nasłonecznionym miejscu. Po wysuszeniu warto przejrzeć susz, czy nie zbieramy np. jakiegoś latającego gościa.
Suszone plasterki owoców umieść w pojemniku i szczelnie zamknij. Są one gotowe do konsumpcji. Jedzmy bakalie na zdrowie!
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2022/03/filcowanie-na-sucho-2-75x75.jpg)
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2022/01/plonacy-bog-75x75.png)