Pszenne ciasteczka z czekoladą, tort z bitą śmietaną i cukrem i do tego beza z mocno ubitych białek jaj. To chyba dość popularny obrazek z wielu przyjęć – komunijnych, urodzinowych. Jak jednak wybrnąć z opresji, jeśli pod dachem mamy małego alergika? Jak urządzić przyjęcie kiedy musimy wyeliminować gluten, jaj, nabiał… Czym ugościć rodzinę, kiedy na liście produktów zakazanych mamy cukier? Życie towarzyskie w takiej sytuacji jest trochę utrudnione, ale nie jest niemożliwe! Warto przy okazji pamiętać, że to utrudnienie dotyka tylko nas – rodziców, osoby szykujące potrawy na stół. Dziecko zazwyczaj nie odczuwa różnicy (dopóki mu nie powiemy, że jego ciastko jest „gorsze” niż ciastko kolegi) i tego się trzymajmy.
Przedstawię Wam kilka pomysłów jak urządzić kinder party, żeby goście się nie zorientowali, że czekolada jest bez kakao, a obłędnie słodkie ciasteczka bez cukru!
Czym zamienić mąkę pszenną czy inną bezglutenową?
W sklepach na szczęście nie brakuje mąk bezglutenowych. Wybór jest przeogromny. W wypiekach doskonale sprawdzą się mąki jaglana, migdałowa, ryżowa czy z amarantusa.
Kruche ciasteczka wyjdą z mąki kasztanowej lub ryżowej. Do muffin pasuje mąka jaglana, a biszkopt śmiało rób z mąki owsianej (sprawdź czy na pewno ma symbol przekreślonego kłosa!). Mocno czekoladowe ciasto zrób w ogóle bez mąki – na bazie czerwonej fasoli z puszki! A do naleśników użyj mąki ryżowej lub gryczanej.
W przypadku diety bezglutenowej unikaj wyrobów z pszenicy, orkiszu, żyta, jęczmienia oraz owsa (chyba, że na opakowaniu jest symbol przekreślonego kłosa).
Czym zastąpić jaja w wypiekach?
Tu wybór także jest ogromny! Do naleśników użyj po prostu mąki z ciecierzycy. Do ciasta dodaj:
- 1 łyżkę siemienia lnianego lub chia namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody
- puree z banana (pół banana zamiast 1 jajka)
- 1/4 szklanki duszonego jabłka lub puree z dyni, suszonych śliwek lub moreli
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej wymieszaną z 1 łyżką octu
- ¼ szklanki pokruszonego tofu.
Tofu, poza tym, że nadaje się do ciast, całkiem nieźle imituje jajko w sałatkach, a nawet w jajecznicy! Aby uzyskać smak jak najbardziej zbliżony do smaku jaj do dań wytrawnych warto dodać czarną sól oraz/lub płatki drożdżowe – dwa niezbędne dodatki w diecie bezjajecznej.
A co jeśli potrzebujemy pianę z białek? Do wykonania bezy bez jaj potrzebujemy zalewę, w której pływa ciecierzyca w puszce! Lub domowym sposobem – woda po gotowaniu fasoli. Fasolę gotujemy w nieco mniejszej niż zazwyczaj ilości wody, studzimy i wkładamy do lodówki. Po 12 godzinach zlewamy całą wodę (będzie lekko galaretowata) i miksujemy z dodatkiem soku z cytryny i cukru.
Czym zastąpić mleko czy śmietankę?
W wypiekach naprawdę nie ma znaczenia czy użyjesz mleka krowiego czy owsianego! Różnica w smaku jest wyczuwalna w przypadku dań na bazie mleka – budynie czy koktajle mleczne. To kwestia przyzwyczajenia. Istotna różnica jest jednak na dłuższą metę – w wartości odżywczej diety. Nabiał jest przecież dość istotnym źródłem wapnia. Pamiętaj zatem, aby w diecie bezmlecznej jak najczęściej pojawiały się produkty bogate w ten składnik: mak, figi suszone, amarantus czy sardynki lub szprotki.
Co z bitą śmietaną? Tu z pomocą przyjdzie nam śmietanka kokosowa w puszce! Gęsta część śmietanki kokosowej doskonale się ubija i świetnie imituje bitą śmietanę w tortach.
Pamiętaj, że w diecie eliminującej mleko nie można używać także masła. Zastąp ten składnik olejem kokosowym lub masłem klarowanym!
A kakao?
Tu zdecydowanie najlepszym substytutem jest karob! Który nie dość, że nie pobudza, gdyż nie zawiera teobrominy i kofeiny, to jeszcze jest pozbawiony kwasu szczawiowego, który zmniejsza wchłanianie minerałów m.in. wapnia czy cynku. Same plusy.
fot. Prolinea
Artykuł przygotowała Justyna Marszałkowska-Jakubik dietetyk, wykładowca, ogrodniczka, miłośniczka nocnego pieczenia. Od blisko 11 lat z powodzeniem i niezmiennym zapałem prowadzi swoją firmę Centrum Dietetyczne Prolinea, której misją jest zarażanie ludzi do zmian i zdrowego stylu życia. Jako wykładowca akademicki z pasją edukuje kolejne pokolenia „fit freaków”. Dodatkowo od 2 lat prowadzi bloga kulinarnego www.zdrowonajedzeni.pl dzięki któremu rozwija się także artystycznie.
Jeśli zastanawiasz się nad tym jak zapanować nad szaleństwem komunijnym podpowiadam jak zaplanować, zorganizować, przeżyć duchowo i zapamiętać ten jedyny dzień w życiu dziecka, to zobacz jakie ja mam doświadczenia:
- Po co tak naprawdę jest ta komunia św.?
- Jakie są tradycje komunijne?
- Kiedy zacząć i jak zaplanować całą imprezę komunijną?
- Jak zaprosić gości i czy warto osobiście?
- Ciekawy pomysł na fryzurę komunijną dla komunijnej dziewczynki.
- Wszystko o prezentach: ile dać w kopertę, co można podarować dziecku oraz lista nietypowych upominków.
- Wszystko dla mamy dziecka komunijnego: jak zadbać o twarz 24h przed imprezą, jak się ubrać na komunię i jak się umalować.
- Po komunii: Czy zapłacić podatek od darowizny? Rozporządzać pieniędzmi z komunii?