Mikroflora bakteryjna: naturalny obrońca organizmu
Choć na ogół kojarzą się nam z drobnoustrojami wywołującymi choroby, niektóre bakterie bywają wyjątkowo pożyteczne. Te bytujące w ludzkich jelitach są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, stanowiąc podstawową barierę ochronną przed różnego rodzaju infekcjami. Przyjrzyjmy się mikroflorze bakteryjnej – kluczowemu elementowi układu odpornościowego człowieka.
W ludzkim ciele żyje ich aż 100 trylionów, które łącznie ważą ok. 2 kg. Dobroczynne bakterie, czyli mikroorganizmy zamieszkujące jelita odpowiadają za ochronę organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, zapewniając nam odporność. To dzięki nim pozostajemy w dobrym zdrowiu. Odżywiają się one składnikami pożywienia, którego nasz organizm nie jest w stanie strawić, a także wykazują niezwykłą zdolność do bardzo szybkiej odnowy. Głównym zadaniem pożytecznych bakterii zamieszkujących nasz przewód pokarmowy jest wspomaganie pracy układu trawiennego: polepszenie perystaltyki jelit, wchłanianie magnezu i wapnia, obniżanie poziomu złego cholesterolu, a nawet zapobieganie występowania alergii.
Mimo że na co dzień nie zastanawiamy się nad kluczową rolą dobroczynnych bakterii w funkcjonowaniu naszego organizmu, kiedy równowaga ich działania zostaje zachwiana, zauważamy to natychmiast. Efektem zaburzeń w obrębie mikroflory jelitowej są bowiem wyjątkowo uciążliwe infekcje na tle grzybiczym, bakteryjne zapalenie pochwy czy nawracające problemy z układem pokarmowym. Dolegliwości te pojawiają się najczęściej wtedy, gdy zostajemy poddani antybiotykoterapii. Antybiotyki nie tylko niszczą bakterie chorobotwórcze, ale też w znacznym stopniu degradują dobroczynną florę jelitową. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów zawierających żywe kultury bakterii, takich jak jogurty, maślanki czy kefiry oraz przyjmowanie leków probiotycznych, by odbudować mikroflorę. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie jogurty, które zawierają owe żywe kultury bakterii są w istocie probiotykami. Tym mianem mogą poszczycić się jedynie produkty, które w swoim składzie posiadają szczepy bakterii o udowodnionym naukowo, pozytywnym wpływie na ludzki organizm. Co ważne, bakterie te muszą być odporne na działanie kwasu żołądkowego – tylko wówczas będą mogły dotrzeć do jelit i spełnić swoją rolę. Więcej na temat mikroflory jelitowej oraz produktów zawierających żywe kultury bakterii dowiecie się z poniższej infografiki:
Źródło: 121doc
Fot. 1 AJC1, CC BY-SA 2.0
W tekście znajduje się link reklamowy.