Zrób coś nowego w związku – prosty przepis… kulinarny
Coraz bardziej zdaję sobie sprawę z tego, że czas bezpowrotnie przepływa nam przez palce. Codziennie robimy te same rzeczy. Przykładowo prawie 30 lat jadam na śniadanie chleb z dżemem i piję kakao. Dla mnie to kwintesencja poranku! Jednak czasem warto wyjść poza ramy codzienności. Także w małżeństwie. Zrób już dziś coś nowego w swoim związku!
Jak to się robi?
Przepis na nowość i świeżość w związku nie może być jeden. Dla Ciebie może to być wspólne układanie domków z kart, bieganie rano po parku czy oglądanie zachodów słońca we dwójkę. Dla mnie są to uroczyste kolacje.
Niewiele do takiej „uroczystości” trzeba. Zwykle jest to trochę bardziej wymyślne menu, czasem ciekawy deser lub nowy smak trunku. Jednak jedno jest potrzebne zawsze – brak dzieci. Jeśli chcecie się poczuć jak narzeczeni – małżeńskie dzieci muszą jednak spać. Najlepiej u babci. Wtedy wystarczy blask świec i…
Prosty przepis
Prosty, ale także oryginalny. Nie bój się miksować smaków i nieznanych składników. W dobie internetu, kiedy to mamy dostęp do przepisów z każdego zakątka globu, możemy wybrać to co najlepsze. A do tego możemy posłużyć się produktami nie tylko smacznymi, ale i zdrowymi.
Przykładowo co można zrobić z oleju rydzowego i malin? Pysznego dorsza z rydzowo-owocową salsą! Olej rydzowy jest bogaty w idealnie zbalansowaną mieszankę kwasów Omega-3, -6 i -9 (2:1:2), co sprawia, że jest świetnym remedium na astmę, alergię, choroby układu krążenia, cukrzycę oraz poziom cholesterolu we krwi. Nie dość, że zdrowy, to jeszcze wyśmienicie nadaje się do potraw z ryb.
Przepis na dorsza w rydzowo-owocowej salsie
Dorsz
2 filety z dorsza, ze skórą
3 łyżeczki oleju rydzowego
sól i pieprz do smaku
Salsa
1/2 szklanki zielonej papryki
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki brzoskwiń
3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka syropu klonowego lub 1 łyżka miodu o wyrazistym smaku np. gryczanego
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1 łyżka oleju rydzowego
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Dorsza lub inną morska białą rybę osuszam papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie nacieram olejem rydzowym każdy filet, solę i pieprzę. W takiej marynacie warto odstawić rybę na godzinę do lodówki.
Składniki na salsę pokroić w jak najmniejsze kawałki, pomieszać z olejem, syropem klonowym/miodem i sokiem z cytryny i też odstawić do lodówki.
Po godzinie rybę możemy upiec w piekarniku (w folii lub naczyniu żaroodpornym pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza), usmażyć na oleju na patelni (wcześniej najlepiej panierować w mące) lub usmażyć na patelni grillowej z obu stron.
Podawać pokryte salsą owocową. Ja jadłam do tego szpinak z prażonym słonecznikiem, ale z powodzeniem można dodać np. gotowaną fasolkę. Wspaniale komponuje się z kaszą kuskus.
I żyli długo i szczęśliwie…
Długo – bo jedli zdrowo. Szczęśliwie – bo nie zabiła ich monotonia.
W tekście znajduje się link reklamowy.