Całkiem poradnikowo

Alergia krzyżowa i alergia jamy ustnej, czyli dlaczego uczulony na trawę nie powinien jeść jabłek

Masz czasem wrażenie, że po zjedzeniu kawałka melona szczypią Cię usta? Albo może od gryzienia gruszki puchnie Ci język? To wcale nie wymyślony problem – to może być wpływ alergii krzyżowej, a dokładniej zespół alergii jamy ustnej (OAS), która powoduje tylko zmiany w obrębie ust i występuje podczas jedzenia niektórych rodzajów orzechów, świeżych warzyw i owoców u osób skłonnych do kataru siennego. Sprawdź które owoce i warzywa mogą stanowić problem.

Jakie są objawy alergii jamy ustnej?

Najczęściej pierwszymi objawami alergii krzyżowej w przypadku jedzenia niektórych artykułów spożywczych jest swędzenie, mrowienie lub obrzęk wokół warg, jamy ustnej, języka, gardła lub uszu. Inne objawy to kichanie, przekrwienie błony śluzowej nosa, pokrzywka, zawroty głowy lub biegunka. Najczęstsze objawy są delikatne i występują natychmiast po zjedzeniu żywności z alergenem, ale zdarza się, że następują dopiero po godzinie. Czas jaki upływa pomiędzy spożyciem alergizującego pokarmu, a wystąpieniem objawów wynosi od 8 – 96 godzin. Bardzo rzadko może się zdarzyć, że organizm zareaguje spłyceniem oddechu bądź obrzękiem krtani, które są bardzo niebezpieczne ze względu na ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. W takim przypadku najlepiej niezwłocznie zadzwonić pod numer alarmowy 112 i wezwać pogotowie ratunkowe.

Kto jest zagrożony?

Właściwie możesz nie wiedzieć, że jesteś uczulony na arbuza, bo wcześniejsze testy tego nie wykazywały. Jednak niektóre alergie wziewne mogą sprawiać, że także produkty spożywane przez alergika spowodują reakcję alergiczną np. właśnie w obrębie jamy ustnej. Ryzyko wystąpienia reakcji jest znacznie wyższe w okresie pylenia alergizujących roślin i dotyczy przede wszystkim osób uczulonych sezonowo na pyłek brzozy, trawy lub bylicę pospolitą. Dzieje się tak, ponieważ wiele owoców i warzyw zawiera proteiny, które są podobne do tych pyłków. Osoby te powinny wystrzegać się jedzenia surowych owoców i warzyw z grupy ryzyka (lista poniżej). Gotowanie, mrożenie, obieranie bądź łuszczenie (np. słonecznika) może nie powodować objawów alergicznych, warto więc próbować różnych metod obróbki żywności. Reakcja alergiczna może nastąpić nawet pomimo tego, iż wcześniej nigdy nie występowała.

Na co jeszcze warto zwracać uwagę będąc alergikiem?

Owoc owocowi nierówny. Dotyczy to szczególnie owoców sprowadzanych do naszego kraju, które nie tylko mają styczność z pestycydami podczas fazy wzrostu, ale także z substancjami nadającymi im świeżość podczas transportu i składowania. Taki arbuz czy banan musi przecież przejść długą drogę na nasz stół. Długotrwałe spożycie pestycydów nie jest obojętne dla zdrowia i może wzmagać alergię. Nie ma skutecznych uregulowań, które ograniczałyby stosowanie środków chemicznych w uprawie roślin, ale za to możemy wybierać źródła, z których te uprawy pochodzą i wybierać te ekologiczne.

Fot. d_pham, CC BY 2.0