Kulinaria,  Od serca

Ciasto z brandy, po zjedzeniu którego możesz prowadzić samochód

Mam w miesiącu takie dni, kiedy obok szafki ze słodyczami przechodzę w strachu. Bo jeśli podejdę za daleko, to słyszę wołanie czekolady. Mam takie wieczory, kiedy barek mruga na mnie dziurką od klucza i takie, kiedy popcorn sam się wysypuje z miseczki podczas wieczornego seansu. Mogę się albo poddać, albo polec. Ale mogę też coś upiec, by mi się upiekło. Z takiej właśnie PMS-owej potrzeby powstało fantastycznie mokre czekoladowo-bananowe ciasto z brandy, po którym nawet można prowadzić pojazdy.

Czekoladowo-bananowe ciasto z brandy – składniki

W sumie potrzebujemy niewiele:

  • 130g masła
  • 230g gorzkiej czekolady 60%-70% lub 3 łyżki kakao
  • 3 jajka – osobno żółtka i białka
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki brandy
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • blanszowane płatki migdałów
  • garść rodzynek
  • 3 dojrzałe banany

Jak zrobić ciasto z brandy?

Wersja standardowa

W rondelku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej roztopić na małym ogniu pokrojone masło i połamaną czekoladę cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia, ale nie stężenia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao (opcjonalnie). Żółtka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę. Nie jeść tego, to do ciasta! Dodać brandy i krótko wymieszać łyżką. Wlać roztopioną czekoladę z masłem i znowu wymieszać łyżką. Dodać mąkę, zmielone migdały, rodzynki, pokrojone w plastry banany i znów wymieszać łyżką. W tym czasie w drugiej misce, najlepiej szklanej lub metalowej (lepsza piana) ubić białka na gęstą, sztywną pianę. Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wersja alternatywna

Jeśli Wasz PMS nie pozwala na czekanie godziny, można przyspieszyć akcję: banana zagryzasz czekoladą, rodzynkami i migdałami. Cukier podziel na pół, dodaj do jajek i zrób kogel-mogel. Kakao, proszek do pieczenia i mąkę wymieszaj, dodaj wody i zrób racuszki kakaowe, możesz usmażyć na maśle. Brandy wlej do kieliszka i wypij jednym haustem.  Ale ta wersja, jeśli wlejesz więcej niż 3 łyżki brandy, nie nadaje się dla kierowców.   Obojętnie którą wersję wybierzesz, życzę smacznego!

W tekście znajduje się link reklamowy.