Kulinaria

Ekspresowe ciasto: ślimaczki bożonarodzeniowe z cynamonem i migdałami

O moich zdolnościach kulinarnych krążą już anegdoty wśród znajomych i rodziny. Niestety, nie są one opisem moich ponadprzeciętnych zdolności. Nic więc dziwnego, że jeśli ja polecam jakiś przepis, to jest on wykonalny dla właściwie każdego. A tym razem dodatkowo jest na tyle szybki, że można go zrobić nawet na dzień przed Bożym Narodzeniem. Oto bożonarodzeniowe ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem i migdałami!

Przepis na bożonarodzeniowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Nie jestem kucharskim guru i udawać takiego nie będę. Właściwy przepis pochodzi z Przepisy.pl i to autorowi tego przepisu chapeau bas!

Potrzebne składniki:

ciasto francuskie mrożone – 2 sztuki
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy i smarujemy ostudzonym cynamonowym masłem. Posypujemy płatkami migdałowymi i zwijamy ruloniki jak roladę.

Warto w tym miejscu zrobić sobie przerwę na kawę, a ciasto poleżakuje w lodówce. Dzięki temu kolejny krok, czyli krojenie, będzie łatwiejszy.

Po skończonej przerwie i leżakowaniu ciasta w lodówce tniemy je poprzecznie na 1-1,5 cm kawałki. Ślimaczki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub papierze do pieczenia.

Co nieco o pieczeniu ciasta francuskiego

Przyznaję od razu, że zawsze korzystam z gotowego ciasta francuskiego. Niektóre rzeczy pozostawiam specjalistom i jest nimi zagniecenie i piękne rozwałkowanie tegoż ciasta. Dlatego zawsze korzystam z czasu pieczenia podanego na opakowaniu i dostosowuję go do humoru mojego piekarnika. A jest on humorzasty jak mój kot podczas inspekcji pełnej miski – to, co przeszło wczoraj, dziś nie musi się wcale zgadzać.

Idealnie upieczone ciasto francuskie jest zarumienione, chrupiące i ma bardzo przyjemny aromat. Zwykle starcza kilkanaście, do trzydziestu minut w nagrzanym pomiędzy 200 a 220 stopniami piekarniku. To zależy też od rodzaju potrawy. Ślimaczki, które zrobiłam, nie są wymagające. Im starczyło 15 minut, by wierzch ciasta pięknie się zarumienił.

A Wy co pieczecie? Podzielcie się sprawdzonymi przepisami w komentarzach!

Wpis zawiera link reklamowy.