Kulinaria,  Poradniki

Orientalny kurczak z ryżem i szparagami, czyli witaj sezonie na szparagi!

W pewnym momencie mojego życia, czyli wczoraj, spostrzegłam, że mój jadłospis zrobił się bardzo monotonny. W sumie nie tylko mój, ale i mojej rodziny, bo mamy tego samego kucharza – mnie. Mąż na pytanie „co zrobić na obiad?” zawsze rzuci mięchem, najczęściej schabowym, Kinia zjadłaby sushi, Arti pomidorową, ale taką jak robi babcia, Natka kaczkę. Choć Natka ostatnio na wszystko odpowiada słowem „kaczka” jakby bawiła się w kaczkowego pomidora. Pewnie dlatego przechadzając się po alejkach jednego z dyskontów (na dowolną literę alfabetu) i prawie potykając o paletę z szparagami, w mojej głowie zaświtało: przecież mamy sezon szparagowy!

Mój przepis na szparagi

Ostatnio zafascynowana jestem kuchnią azjatycką. W mojej lodówce szybciej znajdziesz sos sojowy czy teriyaki niż musztardę. Pewnie dlatego pierwszą myślą na potrawę ze szparagami było coś pikantnego i słodkiego zarazem, by jak najwięcej smaku umami z niej wydusić. Stąd w przepisie są takie na pozór gryzące się składniki jak miód i czosnek, limonka i sezam. Nie zraźcie się – naprawdę jest pyszne i warto spróbować, tym bardziej, że całe przygotowanie potrawy, o ile wcześniej zamarynujcie kurczaka, to zaledwie 30 minut.

Orientalny kurczak z ryżem i szparagami

Do tego przepisu, wybieramy szparagi cienkie o takiej samej grubości, grubsze musimy przeciąć wzdłuż na pół. Ewentualnie można grubsze zostawić np. do kremu ze szparagów.

Składniki na 4 porcje

  • 4 filety z kurczaka
  • pęczek szparagów
  • 500 g ryżu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól

Marynata do kurczaka

  • 1 pełna łyżka miodu naturalnego
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub posiekane
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju sezamowego (polecam tłoczony na zimno np. z Olejarni Niwki) lub oliwy
  • opcjonalnie łyżeczka pasty curry

Oraz

  • 4 łyżki sezamu do posypania gotowej potrawy

Przygotowanie kurczaka w marynacie

Filety z kurczaka pokroić w cienkie paski lub duże kawałki. Cieńsze będą bardziej wyraziste w smaku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać w miseczce i zamoczyć w niej kurczaka. Wystarczy godzina, by kurczak dostatecznie się zamarynował, ale można też np. przygotować kurczaka wieczorem i marynować przez całą noc. Oczywiście kurczak marynuje się w lodówce.

Jak ugotować ryż?

Gotowanie ryżu jest i proste i trudne zarazem. Proste – bo dodajesz wody i gotowe. Trudne – bo powinien być sypki i tu już sprawa nie jest taka jasna. Najczęściej wystarczy garnek i odpowiednia ilość wody. Na jedną szklankę ryżu najlepiej dać dwie szklanki wody i gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Można też gotować ryż w Thermomiksie. W tym celu do naczynia miksującego wlać litr wody na maksymalnie 350 g ryżu, dodać sól i 20 g oliwy z oliwek lub masła. Potem włożyć koszyczek, wsypać do niego ryż, gotować 20 min/ 100 stopni C/ obr.4 z nałożoną miarką na pokrywę.

Ryż można też gotować w parowarze jeśli ma on specjalną przystawkę do gotowania ryżu. Woda powinna sięgać lekko ponad poziom ryżu. Jest to jednak dość długi proces, bo trwa aż 40 minut, ale za to jest najzdrowszy.

Ja sama wolę gotować ryż w mikrofalówce, w specjalnym do tego celu zakupionym pojemniku z sitkiem. 13 minut i gotowe. Do ryżu można dodać pół łyżeczki curry podczas gotowania, będzie ostrzejszy.

Jak gotować szparagi?

Przed gotowaniem szparagi trzeba obrać z twardych włókien i usunąć zdrewniałe końcówki. Wystarczy do tego skrobaczka do warzyw, bo szparagi obieramy podobnie jak marchewkę czy ogórka szklarniowego. Szparagi kroimy na równe 2-3 części. Zdrewniałe końcówki odcinamy. Szparagi wkładamy do garnka z wodą i dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Aby szparagi były miękkie wystarczy je gotować od momentu wrzenia 5-8 minut.


Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka razem z marynatą i smażymy aż kurczak zmieni kolor. Wtedy należy dodać szparagi, by kilka minut się razem z kurczakiem smażyły. Następnie dusimy wszystko pod przykryciem 10 minut. Można dodać pół szklanki wody do duszenia, wtedy otrzymamy pyszny sos.

Kurczaka i szparagi podajemy z ryżem. Całość można posypać prażonym sezamem.

Znacie jeszcze jakieś ciekawe potrawy ze szparagami w roli głównej?

W tekście znajduje się link reklamowy.