Kulinaria,  Poradniki

Trzy pomysły na drugie śniadanie, a nawet trzecie

Pogoda ostatnio nie rozpieszcza i pierwsze, na co mają ochotę moje dzieci, jak wracają ze szkoły to szybkie małe co nieco. Jako że obiad u nas jest raczej obiadokolacją, mam zawsze w zanadrzu trzy szybkie pomysły na trzecie śniadanie:

Naleśniki z bananami i solonym karmelem

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 4 szklanki wody gazowanej
  • 4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (najlepsze wg mnie to migdałowe)
  • 5 szklanek mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju

Składniki na sos karmelowy:

  • cukier 100 g
  • masło 20 g
  • śmietanka 30% 100 ml (opcjonalnie)
  • sól pół łyżeczki

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.
  • Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek.
  • Jabłka obrać, pokroić na cienkie cząstki. Włożyć do ciasta i wymieszać.
  • Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i tak samo zrumienić.
  • Podawać z cukrem pudrem, dżemem, owocami w żelu itp.

Pancakes z owocami

Składniki

  • 200 g kefiru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie

  • Do miski wlać kefir, dodać jajka i wymieszać widelcem. Dodać mąkę (najlepiej bezpośrednio przez sitko), proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz olej, wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
  • Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu, wówczas przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Podawać z rozmrożonymi owocami, owocami w syropie czy żelu np. Devaldano.

Racuszki z jabłkami

Składniki

  • 2 jabłka
  • 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)
  • 1 jajko
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • do smażenia olej roślinny

Przygotowanie

  1. Mleko wlej do wysokiej miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp mąkę.
  2. Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i chwilę miksuj.
  3. Smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej i lekko przetartej olejem patelni..
  4. Pokrój dojrzałe banany na plasterki i nakładaj na naleśnik kiedy przewrócisz każdy na drugą stronę. Nakładaj tylko na połowę naleśnika. Po skończonym smażeniu naleśnika zamknij banany połową naleśnika.
  5. Przygotuj słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię i podgrzewaj nie mieszając aż nabierze bursztynowego koloru. Dodaj masło, mieszaj łyżką aż się roztopi i połączy z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj około pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
  6. Na połowie naleśnika ułóż plasterki banana. Złóż naleśnik na pół i nie żałując sobie polej solonym karmelem.

Lubicie takie trzecie śniadania? A może podpowiecie co jeszcze można przygotować na ciepło?