Trzy pomysły na drugie śniadanie, a nawet trzecie
Pogoda ostatnio nie rozpieszcza i pierwsze, na co mają ochotę moje dzieci, jak wracają ze szkoły to szybkie małe co nieco. Jako że obiad u nas jest raczej obiadokolacją, mam zawsze w zanadrzu trzy szybkie pomysły na trzecie śniadanie:
Naleśniki z bananami i solonym karmelem
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 4 szklanki wody gazowanej
- 4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (najlepsze wg mnie to migdałowe)
- 5 szklanek mąki
- 2 jajka
- 100 ml oleju
Składniki na sos karmelowy:
- cukier 100 g
- masło 20 g
- śmietanka 30% 100 ml (opcjonalnie)
- sól pół łyżeczki
Przygotowanie
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.
- Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek.
- Jabłka obrać, pokroić na cienkie cząstki. Włożyć do ciasta i wymieszać.
- Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i tak samo zrumienić.
- Podawać z cukrem pudrem, dżemem, owocami w żelu itp.
Pancakes z owocami
Składniki
- 200 g kefiru
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie
- Do miski wlać kefir, dodać jajka i wymieszać widelcem. Dodać mąkę (najlepiej bezpośrednio przez sitko), proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz olej, wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
- Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu, wówczas przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Podawać z rozmrożonymi owocami, owocami w syropie czy żelu np. Devaldano.
Racuszki z jabłkami
Składniki
- 2 jabłka
- 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)
- 1 jajko
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- do smażenia olej roślinny
Przygotowanie
- Mleko wlej do wysokiej miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp mąkę.
- Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i chwilę miksuj.
- Smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej i lekko przetartej olejem patelni..
- Pokrój dojrzałe banany na plasterki i nakładaj na naleśnik kiedy przewrócisz każdy na drugą stronę. Nakładaj tylko na połowę naleśnika. Po skończonym smażeniu naleśnika zamknij banany połową naleśnika.
- Przygotuj słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię i podgrzewaj nie mieszając aż nabierze bursztynowego koloru. Dodaj masło, mieszaj łyżką aż się roztopi i połączy z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj około pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
- Na połowie naleśnika ułóż plasterki banana. Złóż naleśnik na pół i nie żałując sobie polej solonym karmelem.
Lubicie takie trzecie śniadania? A może podpowiecie co jeszcze można przygotować na ciepło?