![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2020/12/czekolada-diy-1.jpg)
Czekoladowy Prezent marzeń
Jedno z moich wspomnień z dzieciństwa dotyczy czekolady. Będąc u cioci w Niemczech zamówiłam gorącą, gęstą jak śmietana czekoladę. Od lat szukam tego samego smaku, tej rozpływającej się w ustach słodyczy. Dziś wiem, że nie jest tak łatwo trafić na dobrą czekoladę, tą do picia czy też w tabliczce. Czymże jednak ona jest i gdzie ją znaleźć, skoro na drzewach w Polsce nie rośnie?
Co to jest czekolada?
- Czekolada pochodzi z drzewa owocowego; jest zrobiona z jego nasion.
- Theobroma Cacao to drzewo, które produkuje ziarna kakaowe. Jego nazwa oznacza „pokarm bogów”. Nazwał ją Karol Linneusz, ojciec taksonomii roślin.
- Każde drzewo kakaowe produkuje około 2500 ziaren.
- W każdym z takich owoców jest tylko 30 ziaren kakao.
- Do wyprodukowania jednego kilograma czekolady potrzeba około 1200 ziaren.
- Dotychczasowe badania potwierdzają, że czekoladę można spożywać w ramach zbilansowanej, zdrowej dla serca diety i stylu życia.
- Przeciętna porcja mlecznej czekolady zawiera mniej więcej taką samą ilość kofeiny jak filiżanka kawy bezkofeinowej.
- Ponieważ drzewa kakaowe są delikatne, rolnicy tracą średnio 30% swoich zbiorów każdego roku.
- Badania wykazały, że jeden z głównych tłuszczów nasyconych w czekoladzie nie podnosi poziomu cholesterolu tak jak inne tłuszcze twarde – co oznacza, że czekoladę można spożywać z umiarem.
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2020/12/czekolada-rodzaje.png)
Skąd to jest kakao?
- Szacuje się, że w Afryce Zachodniej istnieje około 1,5 miliona upraw kakao. Większość kakao – 70 procent – pochodzi z Afryki Zachodniej.
- Kakao jest uprawiane ręcznie, na małych, rodzinnych gospodarstwach.
- Niektóre drzewa kakaowe mają ponad 200 lat, ale większość z nich daje nadające się do sprzedaży ziarna kakaowe tylko przez pierwsze 25 lat.
- Średnia wielkość gospodarstwa kakaowego w Afryce Zachodniej wynosi od 7 do 10 akrów.
- Wybrzeże Kości Słoniowej jest największym pojedynczym producentem kakao, dostarczającym około 40% światowych dostaw.
Zobacz wywiady z Polkami mieszkającymi w Afryce!
Historia a czekolada
- Cesarz Azteków Montezuma wypijał dziennie ze złotego kielicha 50 filiżanek kakao.
- Ziarna kakaowca były tak cenne dla wczesnych Mezoamerykanów, że były używane jako waluta.
- Indonezyjska społeczność uprawiająca kakao zbudowała gigantyczny posąg dłoni trzymających strąk kakaowy.
- Starożytni fermentowali miazgę strąka kakaowego, aby wytwarzać z niego napoje.
- Rudolph Lindt zaprojektował pierwszą konszę (maszyna do mieszania masy czekoladowej)
- Hiszpańska rodzina królewska podarowała ciastka z kakao w swoich posagach.
- Benjamin Franklin sprzedawał czekoladę w swojej drukarni w Filadelfii.
- W listopadzie Niemcy świętują św. Marcina – rycerza, który dzielił swój płaszcz z żebrakiem – paradą z lampionami, słodyczami i parującą gorącą czekoladą.
Gospodarka a czekolada
- Na całym świecie źródło utrzymania od 40 do 50 milionów ludzi jest uzależnione finansowo od produkcji kakao.
- Według organizacji Slave Free Chocolate 2,3 miliona dzieci pracuje przy produkcji czekolady w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej, gdzie są narażone na handel ludźmi, niewolnictwo i inne brutalne praktyki pracy. Międzynarodowe Forum Praw Pracy donosi, że te dzieci są często narażone na działanie chemikaliów, pracują przez długie godziny i odmawia się im prawa do edukacji. Szukaj czekolad z oznaczeniem „Fair Trade”, „Rain Forest Alliance”, „UTZ” lub „Fair for Life”.
- Według World Wildlife Fund około 70 procent nielegalnego wylesiania na Wybrzeżu Kości Słoniowej jest związanych z hodowlą kakao.
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2020/12/czekolada-diy-2.jpg)
Rozkoszuj się czekoladą
- Przygotowanie jednej porcji czekolady zajmuje od dwóch do czterech dni.
- Czekolada zawiera dwie porcje masła kakaowego – naturalną ilość z ziaren oraz dodatkową porcję, aby nadać jej kremowego posmaku.
- Procent kakao określa masową ilość produktów z ziaren kakaowych w czekoladzie.
- Czekolada nie jest zdrowa dla psów i kotów – co oznacza brak degustacji dla Twojego futrzanego przyjaciela; na szczęście nie dla Ciebie.
- Francuzi świętują prima aprilis, jedząc rybę w kształcie czekolady, czyli „Poisson d’Avril”.
Zrób sobie czekoladę samodzielnie!
Mikołaj obdarował mnie w tym roku voucherem Prezent Marzeń. Stwierdziłam, że najlepsze, co mogę sobie sprezentować z doświadczeń, to takie, dzięki którym przy okazji nie narażę siebie czy innych na zarażenie koronawirusem. Zamiast skorzystania z oferty pijalni czekolady, na co miałam prawdziwą ochotę, wybrałam coś innego, czekoladowego, co może być nowym doznaniem, ale pozwoli jednocześnie nie wychodzić z domu. Na szczęście udało się coś takiego znaleźć!
Pijalnia Czekolady M.Pelczar mieszczącej się w Korczynie organizuje wprawdzie warsztaty samodzielnego komponowania czekolady, które są niezwykle ciekawe, ale pozwala też zupełnie online skomponować z dostępnych w fabryce składników ręcznie robioną czekoladę. A jest w czym wybierać!
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2020/12/czekolada-dodatki.png)
Tak w moje ręce trafiły trzy pięknie opakowane, właściwie gotowe do sprezentowania, 85 gramowe czekolady:
- biała z wiśnią i jaśminem
- gorzka z owocami goji, migdałami i jadalnym złotem
- mleczna z jabłkiem, cynamonem i wanilią
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2020/12/czekolada-diy-3.jpg)
Nie dość, że miałam sporo zabawy podczas wybierania składników, to teraz będę mogła nie tylko sama rozkoszować się taką czekoladową poezją smaku. Mam zamiar podzielić się czekoladkami przy świątecznej kawie w gronie rodziny.
I tego Wam wszystkim życzę – wspólnych chwil, z czekoladą czy bez.
Zobacz książki z czekoladą w tytule: „Gorzka czekolada”, „Charlie i fabryka czekolady”
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2020/12/archistoria-1-75x75.jpg)
![](https://konfabula.pl/wp-content/uploads/2020/12/prezentownik-75x75.png)