Dla dorosłych

Zaskocz gości brazylijskimi truflami w trzech świątecznych smakach

Jakie są słodkie smaki świąt? Piernik, sernik, miętowe lizaki w kształcie laski, pierniczki na choinkę, piernik i adwokat. I może jeszcze piernik! Jednak czasem potrzeba czegoś nowego, dlatego specjalnie dla Was, oraz mojej szanownej końcowej części pleców, polecam brigadeiros, czyli trufle brazylijskie w trzech świątecznych smakach.

Czym jest brigadeiros?

Trufle brazylijskie, czyli brigadeiros, to trochę inna odsłona krówek. Ten tradycyjny brazylijski deser jest przede wszystkim ze skondensowanego mleka, masła, kakao oraz czekolady. Taką masę obtacza się w różnych dodatkach jak orzechach, cukrowej posypce,startej czekoladzie czy nawet wiórkach kokosowych (wtedy powstają Beijinho de Coco podobne do Rafaello).

Brigadeiros mają ciekawą historię powstania. Po II Wojnie Światowej podczas wyborów prezydenckich Eguardo Gomes, były brygadier, miał grono zapalonych wyborców. Nic dziwnego, skoro jego hasłem było „Głosuj na brygadiera, który jest przystojny i stanu wolnego!”. Wpadli oni na pomysł, by podczas spotkań związanych z kampanią sprzedawać cukierki,a za pieniądze uzyskane z ich sprzedaży jeszcze bardziej rozkręcić kampanię Eguardo. Jednak ze względu na problemy z dostępnością po wojnie cukru czy świeżego mleka zdecydowano, że do produkcji cukru użyją skondensowanego mleka, czekolady i masła. Cukierki te zwano„cukierkami Brygadzisty (Brigadeiro)”. Cukierki okazały się strzałem w dziesiątkę, ale Eguardo i tak nie zdobył fotela prezydenckiego.

Przepis na trufle brazylijskie

Przepis podstawowy

  • puszka mleka skondensowanego, słodzonego (530 g)
  • 1/4 kostki masła (50 g)

Trufle miętowe

Do przepisu podstawowego dodajemy kilka kropel olejku miętowego oraz pokruszoną laskę miętowego lizaka. Obtaczamy także w miętowym pokruszonym lizaku.

Trufle adwokatowe bez alkoholu lub z

Do przepisu podstawowego dodajemy dwa żółtka jajka oraz szczyptę gałki muszkatołowej. W wersji alkoholowej można dodać łyżkę rumu. Dodajemy roztopioną białą czekoladę lub 3 łyżki zmielonych migdałów. Obtaczamy w białej czekoladzie lub migdałach.

Trufle piernikowe

Do przepisu podstawowego dodajemy trzy łyżki kakao, łyżkę miodu oraz przyprawę do piernika. Wystarczy łyżeczka, a resztę spokojnie można użyć na pierniczki na choinkę. Zamiast przyprawy do piernika można dodać w równych proporcjach: cynamonu, zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, ziaren kolendry, kardamonu, pieprzu kolorowego, anyżu. Ja mielę w młynku do kawy – jest idealny!

Przygotowanie

 Mleko i masło umieścić w garnku z grubym dnem i gotować na małym ogniu mieszając przez 15-20 minut. Masa jest gotowa gdy zgęstnieje na tyle, że podczas mieszania będzie widać przez chwilę dno garnka. Gotową masę odstawić w chłodne miejsce aby stężała. Można ją przelać np. na płaskie talerze. Po ostygnięciu umieścić ją po prostu w lodówce najlepiej na noc.Gdy masa stwardnieje, nabieramy porcję łyżeczką i w natłuszczonych masłem dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha. Każdą kuleczkę obtaczamy w posypce i umieszczamy w papilotce.

Można je przechowywać w lodówce około tygodnia. Przed spożyciem najlepiej delikatnie je ocieplić pozostawiając na 15-20minut w temperaturze pokojowej.

Inne przepisy świąteczne:

Babeczki, które zawsze się udają 

Ciasto z brandy

Makowiec z orzechami, placek z żurawinami i migdałowe muffinki z gruszką